4 Temmuz 2008 Cuma

@ 'Avrupa'daki Müslümanlar kendilerini Nazi döneminde yaşayan Yahudiler gibi hissediyor'

İngiltere'de hükümetin ilk ve tek Müslüman üyesi Şahid Malik, Avrupa'daki Müslümanların kendilerini Nazi döneminde yaşayan Yahudiler gibi hissettiklerini savundu.

Başbakan Gordon Brown tarafından Uluslararası Yatırımlar ve Kalkınma Bakanı olarak atandığından bu yana İngiliz kabinesinin ilk ve tek Müslüman bakanı olma unvanını taşıyan Malik, İngiltere'de Müslümanlara yönelik giderek büyüyen bir ''düşmanca tutumun'' söz konusu olduğunu belirterek, ''Müslümanlar kendilerini Nazi döneminde yaşayan Yahudiler gibi hissediyor'' dedi.

İngiliz medyasında ve toplumunda Müslümanları hedef alan yorum ve yayınların artık mazur görülür hale geldiğini söyleyen Malik, böyle bir muamelenin başka hiçbir azınlık için haklı görülmediğine dikkati çekti.

Durumu soykırımla eşit görmediğini, ancak pek çok Müslüman'ın kendi ülkelerinde kendilerini ''yabancı gibi hissetmelerine yol açacak'' bir görüntünün ortaya çıktığını belirten Malik, kendisinin de birçok ırkçı yaklaşıma hedef olduğunu, otomobiline atılan molotofkokteylinin de bunlardan biri olduğunu söyledi.

''Bugün hangi Müslüman'a kendisini nasıl hissettiğini sorsanız, 'Avrupa'nın Yahudileri gibi' yanıtını alacaksınız'' diyen Malik, topluma hedefe konulanın bir Müslüman olması halinde sorun çıkmayacağı gibi yanlış bir mesajın yayıldığını söyledi. Malik, sorunun görmezden gelinmemesini istedi.