16 Temmuz 2008 Çarşamba

@ Rusya'dan Islami esere yasak...

Rusya'da İslami kitaplar yasaklanmaya devam ediyor. Mahkum edilen son kitap: "Müslüman'ın Şahsiyeti"

Rusya, "vahhabizmi destekliyor" iddiasıyla İslami kitaplara yasak koymada sınır tanımıyor. İslam dünyasında çok popüler olan Haşimi’nin Müslüman Şahsiyeti adlı kitabı yasaklılar listesine girerken yayıncısı da mahkemelik oldu.

Kuran ve Sünnet’e göre Müslüman’ın özelliklerini irdeleyen kitabı basan 'Umma' yayınevi ve Rusya Müftüler Konseyi’ne bağlı Moskova İslam Üniversitesi Yayınları başkanı Aslambek Ejayev hakkında dava açıldı. Vahhabizme karşı Kremlin’le omuz omuza vermiş olan Rusya Müftüler Konseyi Başkanı Ravil Gaynutdin'in önsüzünü yazmış olması bile kitabın yasaklanmasına engel olamadı.

Rusya'da İslami kitap basmaktan mahkemeye çağrılan ilk yayıncı olan Aslambek Ejayev, soruşturma şubesinde ifade vermeyi reddettiğini belirterek "Sorgu hakimi beni sorgulamak istedi, ama 51. maddeye dayanarak reddettim, önce suçlamaya gerekçe yapılan delili sunsunlar” dedi.


Kitabın Türkçe Baskısı:

Bu eser bir müslümanın, Rabbine, kendisine, ailesine, yakın çevresine ve içinde yaşadığı topluma karşı olan sorumluluklarını dile getirmekte, müslümanın diğer insanlarla sevgi ve saygıya dayalı ilişkiler kuran bir şahsiyete sahip olması için gerekli hususları Kur’ân ve sünnetten hareket ederek açık ve yalın bir şekilde sunmaktadır. “Müslüman şahsiyeti” eşsiz ve örnek bir insan tipidir. Kur’ân ve sünnetin ortaya koyduğu bu değerlerle donanan bir müslüman, toplum içinde üstün özelliklere sahip bir birey olarak seçkin bir konuma yükselmiş olur.


Prof. Dr. M. Ali Haşimi hakkında: 1925 yılında Suriye’nin Halep şehrinde doğdu. Üniversite öncesi tahsilini Halep’te tamamladı. Şam’da Dimeşk Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Arap Dili ve Edebiyatı bölümünü 1959 yılında tamamladı. 1960-1974 yılları arasında Halep’te öğretmenlik yaptı. Kahire Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi’nde 1965 yılında yüksek lisansını, 1970 yılında da doktorasını tamamlayan yazar yurt dışında bir müddet öğretim üyeliği de yaptıktan sonra Halep Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi’nde öğretim üyeliğinde bulundu. 1974 yılından itibaren Suudi Arabistan’ın çeşitli üniversitelerinin Eğitim Fakültelerinde emekli olana değin ders verdi. Yazarın Arap Dili ve Edebiyatı alanındaki bilimsel çalışmalarının yanı sıra çeşitli dinî eserleri de bulunmaktadır. Bunlar arasında Kuran ve Sünnet’e Göre Müslüman Şahsiyeti, Kuran ve Sünnet’e Göre Müslüman Toplumu isimli eserleri (ikisi de yayınevimiz tarafından yayınlanmıştır.) bütün İslâm dünyasının da beğeni toplamış, Türkçe dışında İngilizceye de çevrilmiştir.Yazarın yayınevinden çıkan diğer kitapları: Kur´ân’da Resullullah / Kur’an ve Sünnet’e Göre Müslüman Kadının Şahsiyeti / Kur’an ve Sünnet’e Göre Müslüman Toplumu /