13 Temmuz 2008 Pazar

@ Mesut Yılmaz'ın müslümanlık ve laiklik anlayışı!

Avrupa Parlementosu (AP) Karma Parlemento Komisyonu (KPK) eş başkanı Joost Lagendijk, geçen ay AP’de Yeşiller Grup toplantısına katılan ve açıklamalarıyla gündeme oturan eski başbakanlardan Mesut Yılmaz’ın kendisine "Müslüman ülekelerde daha saldırgan bir laiklik olamalı. Çünkü İslam daha saldırgan ve elini kaptırırsan kolunu ister" dediğini söyledi. Lagendijk toplantıda Yılmaz ile Türkiye ve laikliklik üzerine tartıştıklarını anlatarak Yılmaz'ın kendisine şunları anlattığını söyledi: “Yılmaz, ‘Müslüman ve Hristiyan ülkelerdeki laiklik farklı. Hristiyan ülkelerde saldırgan laiklik konusunda haklı olabilirsiniz ama biz müslüman ülkelerde yaşayanlar laiklik konusunda daha saldırgan olmalıyız, çünkü İslam din olarak daha saldırgan. Bu konuda daha sert olmalısınız, çünkü elini verirsen, tüm kolunu isterler’ dedi.” Yılmaz’ın sözlerine katılmadığını ifade eden KPK eşbaşkanı, “Artık 1923’lerin Türkiye’sinden bahsetmiyoruz, modern Türkiye laiklik anlayışında hafif değişiklikler yapmak için yeterince güçlü ve yeterince laik. Avrupa’da pekçok kişi Türkiye’nin reformlar çerçevesinde farklı bir laiklik anlayışına girmesi gerektiği görüşünde ve AB bu sürecin kontrolden çıkmaması için en büyük garanti” diye konuştu.


LAGENDİJK, önümüzdeki günlerde Türkçeye çevirilecek “Avrupa’nın Müslüman Komşularına Geziler: Demokrasi Arayışı” kitabını ve gündeme ilişkin gelişmeleri star’a değerlendirdi. AP Sosyalist Grup üyesi Jan Marinus Wiersma ile birlikte kaleme aldığı ve bu yıl Türk okuyucularla buluşacak olan kitabında, Türkiye’nin saldırgan bir laiklik anlayışına sahip olduğunu belirten Lagendijk, laiklik kavramının statükoyu korumak isteyenler tarafından kullanıldığını söyledi. Kitabında “olağan şüpheliler” olarak adlandırdığı ordu, yargı, bürokrasinin bir kısmı, medyanın çoğunluğu ve CHP’nin korku politikası izlediğini ifade eden Lagendijk, “Olağan şüpheliler olarak bahsettiklerim, Türkiye değiştiğinde güç ve etkilerini kaybedecek olanlar. Bunları laik kesim olarak adlandırmaya karşıyım, çünkü o zaman diğerleri laikliğe karşıymış gibi algılanıyor” dedi.


LAGENDİJK AK Parti hakkında açılan kapatma davası ile ilgili olarak “bugün yaşananlar hiç kuşkusuz e-muhtıra’nın başka bir kurum tarafından devam ettirilmesidir” dedi. KPK eşbaşkanı, partinin kapatılması durumunda AB’nin çok sert bir tepki vereceğine dikkat çekerek, müzakerelerin tamamen askıya alınmasını beklemediğini dile getirdi. Ankara’nın bir an önce iç tartışmalardan sıyrılıp AB reformlarına ağırlık vermesini isteyen Hollandalı parlementer, reformlar devam etmezse birlikteki Türkiye dostlarının sonsuza kadar bekleyemeyeceğini ifade etti.