16 Temmuz 2008 Çarşamba

@ Ispanya'da dinlerarası diyalog toplantisi...

İspanya'nın başkenti Madrid'de bugün Suudi Arabistan kralı Abdullah tarafından desteklenen dinler arası bir konferans başlıyor. Üç günlük konferans Müslümanlar, Hıristiyanlar ve Yahudileri buluşturacak.

Abdullah ülkesinin imajını değiştirmeye çalışıyor, Dinler arası konferanslar artık klişe sayılıyor.

Ancak bu seferkini farklı kılan, İslam dünyasının en tutucu ülkelerinden birinin hükümdarının buna fikir babalığı yapıyor olması.

Vahabilik olarak bilinen, Sünni İslamın Suudi Arabistan'da uygulanan katı şekli, diğer inançlara, hatta İslam'ın diğer formlarına karşı tahammülsüz olmakla eleştiriliyor.

Ancak 11 Eylül 2001 saldırılarından bu yana, Suudi krallığı imajını düzelmeye çalışıyor ve kendisini aşırı dini akımlardan uzak tutma mücadelesi veriyor.

Bu anlamda Madrid konferansı, Suudi Arabistan'ın daha ince, daha nazik bir yüzünü takdim etmek üzere tasarlanmış.

S.Arabistan'da kilise talebi... Ancak bu o kadar da kolay bir iş değil. Vatikan, her ne kadar geçen sene Kral Abdullah'ın Papa Benedict'i ziyaretinde diyaloğu sürdürme sözü vermiş olsa da, Suudi topraklarında bir kilise inşa edilmesini istiyor.

Suudiler ise bunu ele almayı hep reddetmişlerdi.

Hıristiyanlar ve Yahudiler, ve elbette Vahabi olmayan Müslümanlar, kendilerine yönelik incitici ifadelerin Suudi ders kitaplarından çıkarılmasını istiyor.

Tüm bu süreçte Kral Abdullah, elbette kendi ülkesinde, bu tür girişimlere son derece kuşkuyla yaklaşan tutucu dini çevreleri de dikkate alacak.