30 Temmuz 2008 Çarşamba

@ Allah'ın yarattıkları, bilimadamlarına yol göstermeye devam ediyor...

İki gün önce,Reuters Haber Ajansı'nın verdiği habere göre, Amerikalı araştırmacılar Afrika’nın çamurlu sularında yaşayan Senegal Bişiri (Polypterus senegalus) balığının pullarını inceliyorlar. Balığın pullarından hafif ve sağlam zırhlar yapılabileceği düşünülüyor.

Bilindiği gibi, içinde bulunduğumuz yüzyılda bilimadamları teknolojik ürünler üzerinde çalışırken çoğunlukla doğadaki modellerden faydalanıyorlar. Son yıllarda, doğada bulunan sistemler örnek alınarak yapılan pek çok alet, sistem ve mekanizma insanlığın hizmetine sunuldu. Doğadaki modeller taklit edilerek geliştirilen teknolojik ürünlere pek çok örnek vermek mümkün. Bunlardan biri sağlam zırh sistemleri… Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (Massachusetts Institute of Technology – MIT) araştırmacıları hafif ve sağlam zırhlar üretmek için bir balığın pullarındaki yapıdan ilham alıyorlar.

MIT mühendisleri yaptıkları araştırmalarda 40 santimetre boyundaki Senegal Bişiri adlı balığın pullarının, dışarıdan gelen darbelere karşı oldukça sağlam bir kalkan görevi gördüğünü fark ettiler.

Bunun üzerine balıklardan pul örneği alan MIT ekibi, dört katmandan oluşan bu “kalkanları” bilgisayar ortamında incelemeye başladılar.

Dört katmandan her birinin mükemmel geometrik yapılara sahip olduğunu belirleyen araştırmacılar, katmanların birbirleriyle eklemlenme şeklinin, pulları son derece dayanıklı kıldığını gördüler. MIT ekibinden Christine Ortiz balıktaki yapıyı örnek alarak neler yapılabileceğini şöyle açıklıyor: “Kaya gibi dayanıklı kesişim noktaları ve enerji dağıtan mekanizmalar zırh sistemlerine uyarlanabilir.”

Bilimadamlarının teknolojik çalışmalarında ilham aldıkları doğayı ve tüm canlılığı büyük bir uyum ve kusursuzluk içinde, ihtişamla yaratan sonsuz ilim sahibi Yüce Rabbimiz’dir. Rabbimiz Allah, tüm incelikleri dünyada rahat yaşabilmemiz için biz insanların hizmetine vermiştir.

Allah bir ayetinde şöyle buyurmaktadır:
Ey insanlar, Allah'ın üzerinizdeki nimetini anın. Gökten ve yerden sizi rızıklandıran Allah'ın dışında bir başka Yaratıcı var mı? O'ndan başka İlah yoktur. Öyleyse nasıl olur da çevriliyorsunuz? (Fatır Suresi, 3)