17 Temmuz 2008 Perşembe

@ Patani'de müslümalara yapilan zulüm...

Bugün Tayland ordusunun yayın organı olan bir tv kanalında, direnişçi Müslüman guruplar adına konuştuğunu söyleyen bir şahıs, ateşkes ilan ettiklerini açıkladı. Tv kanalında banttan yapılan yayında açıklamayı yapan şahsın yüzünün görünmemesi açıklamanın inandırıcılığı açısından kuşku doğurdu.

Tayland ordusunun desteklediği TV–5 kanalında, 11 Müslüman grup adına konuştuğunu söyleyen kişi, kayıtta, 14 Temmuz Pazartesi gününden itibaren ateşkes yapmak istediklerini bildirdi. Kimliği belirlenemeyen kişi konuşmasını, "Her türlü saldırı sona ermeli" diyerek sürdürdü.

Kayıtta Pazartesi denmesine rağmen kasetin, Perşembe günü yayınlanması ve bahsedilen tarihten sonra da çatışmaların devam etmesi nedeniyle ateşkesin doğruluğu ve sözcünün gerçek kişi olup olmadığı şüpheyle karşılandı.

Direnişçi gruplarla daha önce barış görüşmeleri için temasa geçtiğini söyleyen eski genelkurmay başkanı General Chetta Thanajaro da "Yüzde yüz kesin bir şey yok" şeklinde konuştu.

İnsan Hakları gözcüsü Sunai Phasuk, "Ortada direnişçilerin faaliyetlerini yumuşatacaklarına dair hiçbir belirti yok" diye konuştu.

"Askeri ya da politik tüm gruplarımız bundan sonra güneyde barışı destekleyecekler" şeklinde konuşan direnişçilerin sözcüsü ise güvenlik güçleri tarafından suçlu olarak görüldükleri taktirde silahlarını bırakmayacaklarını belirtmişti.

Eski başkomutan Chetta, Reuters'a geçen yılın başlarında 11 direnişçi grupla, çoğunluğu Almanya'da olmak üzere pek çok kez gizlice görüşme yaptığını söyledi. "Şayet gelecek hafta çatışma olmazsa devlet onlarla görüşmeye başlamalı" dedi.

Son yıllarda artan çatışmalarda direnişin çok parçalı hale gelmesinin de etkisi olduğu belirtiliyor.

Dünya Bülteni'nin konuştuğu Patanililer, Tayland yönetiminin hareketi provoke edecek eylemler yaparak, direnişe olan desteği kırmaya ve marjinalleştirmeye çalıştığını belirttiler. Daha önceki çatışmalarda yapılan eylemleri, direnişin açık biçimde üstlendiğini ancak son yıllarda direnişe mâledilen bazı eylemleri, kimin gerçekleştirdiğinin belli olmadığını belirterek dolaylı olarak hükümeti sorumlu gösterdiler.

Binlerce insanın hayatımı kaybettiği Tayland işgaline karşı verilen mücadelede, Müslüman azınlığa karşı insan hakları ihlalleri üst düzeye çıkmıştı. Müslümanlar, Budist çoğunluk karşısında açık bir ayrımcılığa maruz kaldıklarını belirtiyorlar.