11 Temmuz 2008 Cuma

@ Srebrenitsa katliamının 13. yılı...

Bosna Hersek'in Srebrenitsa şehrinde 1995 yılında meydana gelen olaylarda binlerce Müslüman Boşnak Sırplar tarafından katledildi. Katliam 1995'te Bosna'daki savaş sırasında Birleşmiş Milletler'in güvenli bölge olarak ilan ettiği yerlerden birinde yaşandı. Müslümanalara yönelik planlı bir şekilde başlatılan saldırılar soykırıma dönüştü.
İkinci Dünya savaşından sonra en kanlı katliam olarak tarihe gecen soykırım bugün 13. yılına girdi. Bugün Srebrenitsa yakınlarında düzenlenecek bir törenle, katliamda yaşamlarını yitirenlerden 307'si, yeniden gömülecekler. Bu kişilerin kimlikleri, katliamdan 13 yıl sonra ancak kısa bir süre önce tespit edilebildi. Kasabada bugün yapılacak anma törenlerine binlerce kişinin katılması bekleniyor

Bölgede yaşananlar, Birleşmiş Milletler'e bağlı Uluslararası Adalet Divanı ve Savaş Suçları Mahkemesi tarafından "soykırım" olarak nitelendirilmişti.

Her geçen gün yeni bir toplu mezarın bulunduğu bölgede bugün de Potocari şehitliğinde, cesetleri henüz bulunan 300 Boşnak Müslüman, büyük bir törenle defnedilecek.

Savaş öncesi Srebrenitsa halkının yüzde 85'ini Boşnak Müslümanlar oluştururken 14 Temmuz 1995'te şehirde bir tek sağ Müslüman bulunamamıştı. Kadınlar, çocuklar ve yaşlılar ailelerinden ayrıldıktan ve işkencelere maruz kaldıktan sonra Sırp askerleri tarafından otobüslere doldurulup Sırp Cumhuriyetinden çıkartıldı. Sırp askerlerin eline düsen erkekler ise öldürüldü. Bir çok kadın tecavüze uğradı. Tüm bunlar olurken büyük çoğunluğu erkeklerden oluşan binlerce insan da Sırp ordusundan kurtulmak için Tuzla (Srebrenitsa'ya 100 km. uzaklıktaki bir şehir) yoluna düştü.

Srebrenitsa Katliamı'nın 13. yıldönümünü özel yayınlarla ekrana taşıyan TRT ve Ülke TV yaşanan dramı bir kez daha hatırlatıyor izleyiciye. Bosna'dan ve Ankara'dan gerçekleştirilecek TRT'deki 'Mavi Kelebeğin İzinde' programı, 07.00'de başlayacak. Srebrenitsa Şehitliği'ndeki anma törenleri, toplu mezarlardan çıkarılan 300 soykırım kurbanı için düzenlenecek cenaze töreni, 11.00'den itibaren TRT INT ve TRT TÜRK'ten canlı yayınlanacak.

Ülke TV Ana Haber Programı, Srebrenitsa Katliamı'nın yıldönümünde Srebrenitsa Meydanı'ndan sunulacak. Yaşananlar, Selahattin Yusuf'un sunumuyla 15.00'te ekrana gelecek. Ayrıca, 'Meksika Sınırı' programı da bu hafta Bosna-Hersek'ten yayınlanacak. 11 Temmuz 1995'teki Srebrenitsa Katliamı'nda Sırp milisler, Birleşmiş Milletler kontrolündeki silahsızlandırılmış bölgeye girmiş ve 35 bini çocuk olmak üzere 300 binden fazla insanı katletmişti. Binlerce kadının tecavüze uğradığı, iki milyondan fazla kişinin evsiz kaldığı bu dramda 18 bin kişi de hâlâ kayıp.