25 Temmuz 2008 Cuma

@ Obama'dan birlik çağrısı...

ABD'nin Demokrat Partili başkan adayı Barack Obama, Almanya'nın başkenti Berlin'de halka hitaben yaptığı konuşmada, 21. yüzyılda ortaya çıkan tehditlere karşı ABD ve Avrupa'nın birlik olması çağrısında bulundu.

Obama, Zafer Anıtı'nın (Siegessaeule) önünde toplanan yaklaşık 100 bin kişiye hitaben yaptığı konuşmada, 2. Dünya Savaşı'ndan sonra 60 yıl önce Batı Berlin'i eski SSCB'nin kuşatmasından kurtarmak amacıyla kurulan hava köprüsünün ABD ve Almanya arasında bir ortaklık başlattığını belirterek, ''20. yüzyıl bize kaderimizin ortak olduğunu gösterdi'' dedi.

Berlinlilerin o ''karanlık dönemde'' bile pes etmediklerini, bu nedenle özgürlük hayalini iyi bildiklerini ifade eden Obama, 60 yıl önce başlayan ortaklığın 21. yüzyılda yeni tehlikelerle karşı karşıya bulunduğunu, tüm bu sorunların çözülmesi için birlik içinde hareket edilmesi gerektiğini, günümüzde hiçbir ülkenin tek başına bu sorunları çözebilecek durumda olmadığını söyledi.

Dünyada yaşanan terör olaylarına, açlık ve sefalete, Orta Doğu sorununa dikkati çeken Obama, ''Bu nedenle bölünmeye hakkımız yok. Birlik içinde olmalıyız'' dedi.

ABD ile Avrupa ülkeleri arasında zaman zaman görüş ayrılıkları olduğunu, bunların gelecekte de olacağını, ancak kaderlerinin ortak olduğunu ifade eden Obama, ''Güvenliğimizi ancak birlikte sağlayabiliriz, bu nedenle uluslarımız arasında, Müslümanlarla Hıristiyanlar arasında duvarlar olmamalı. Bu duvarları yıkmalıyız'' dedi.

Tarihin duvarların yıkılabileceğini gösterdiğini, ancak bunun kolay olmadığını, bunun için gerçek ve güvenilir ortaklara ihtiyaç olduğunu kaydeden Obama, bu nedenle ne ABD'nin, ne de Avrupa'nın kendisini izole edebileceğini, arada güçlü bir köprü kurarak ve zaman zaman fedakarlıklarda bulunarak, özellikle terörizme karşı başarılı olmak zorunda olduklarını, bu sorumluluktan kaçınamayacaklarını sözlerine ekledi.

Hiç kimsenin savaştan yana olmadığını, ancak Afgan halkının El Kaide örgütünün yok edilebilmesi ve ülkenin yeniden imarı için ABD'nin ve Avrupa'nın yardımına ihtiyacı olduğunu belirten Obama, ''Komünizme karşı başarılı şekilde mücadele edebildiysek, nefretten değil, ümitten yana olan Müslümanların çoğuyla da bu yolda başarılı olabiliriz'' diye konuştu.

Obama, dünyanın nükleer silahlardan arındırılması gerektiğini, daha önce iki süper gücün bu silahlar nedeniyle felaketin eşiğine geldiğini ifade ederek, ''Nükleer silahlar olmadan barış için çaba harcamalıyız'' dedi.

Obama, Soğuk Savaş dönemi mentalitesinden vazgeçerek tüm Avrupa çapında ortaklık ve işbirliği için çaba harcanması gerektiğini belirterek, ''İran'ın nükleer isteklerinden vazgeçmesi için çaba harcamalıyız'' diye konuştu.

İsrail ve Filistinliler arasında yakınlaşma sağlamak için de çabalarını sürdüreceklerini, Irak'ta da mümkün olan en kısa zamanda yönetimi tümüyle Irak hükümetine devrederek savaşı sonlandırmak istediklerini ifade eden Obama, ayrıca dünyada emisyonu (başta kara yolu taşıtları olmak üzere atmosfere zararlı tüm sanayi ürünü gazlar) azaltacaklarını, insan hakları ihlallerine ve işkenceye izin vermeyeceklerini, ülkesine gelen göçmenlere de hiçbir şekilde ayrımcılık yapmadan eşit imkanlar tanıyacaklarını söyledi.

ABD'nin geçmişte bazı vaatlerini yerine getirmekte zorlandığını ve hatalar da yaptığını ifade eden Obama, yine de özgürlük içinde yaşayabileceklerini, demokrasi ve özgürlük için mücadele etmeyi sürdüreceklerini belirtti.

Obama konuşmasının ardından anıt önünde kurulan sahneden aşağıya inerek, kendisini dinleyebilmek için yerel saat ile 16.00'dan itibaren anıt çevresindeki meydanı dolduran hayranlarından bazılarına imza dağıttı.

Obama yarın da Rheinland-Pfalz eyaletine geçerek, Ramstein kentindeki Amerikan hava üssünü ziyaret edecek ve ardından Paris'e geçecek.