22 Temmuz 2008 Salı

@ Sırp kasabı Radovan Karaciç yakalandı...

Sırbistan Devlet Başkanı Boris Tadiç'in bürosundan kaçak savaş suçlusu Radovan Karaciç'in tutuklanması hakkında yapılan açıklamada, Karaciç'in Sırp güvenlik güçlerince dün düzenlenen bir operasyon sonucu tutuklandığı bildirildi.
Eski Yugoslavya'daki savaş suçlularını yargılamak amacıyla Hollanda'nın Lahey kentinde oluşturulan uluslararası savaş suçları mahkemesinde başsavcılık görevini yürüten Serge Brammertz de konuya ilişkin açıklamasında Karaciç'in tutuklanmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Sırbistan Cumhuriyeti eski devlet başkanı olan Karaciç, Sırbistan Demokratik Partisi başkanlığı ve Bosnalı Sırp Ordusu Yüksek Komutanlığı görevlerini bir süre yürütmüştü. Karaciç, Srebrenitsa'da 8 bin Müslümanın 1995 yılında katledilmesini organize etmek ve 1992-1995 yılında yapılan Bosna savaşında işlenen diğer savaş suçları nedeniyle aranıyordu.

İlk kez 24 Temmuz 1995'te hakkında suçlamada bulunulan Karaciç, 13 yıldan beri adaletten kaçıyordu. Karaciç'e yöneltilen suçlamalar arasında; "soykırım yapmak", "soykırıma suç ortaklığı yapmak", "yoketme", "cinayet", "kasıtlı adam öldürme", "insanlara eziyet etme", "zorla göç ettirme", "insanlık dışı fiilleri işleme" ve "1992-1995 yılları arasında Bosna Hersek'te, Bosnalı Müslümanlar, Bosnalı Hırvatlar ve Bosna'daki Sırp olmayan diğer sivillere karşı diğer suç fiillerini işleme" bulunuyor.
Radovan Karaciç, eski Yugoslavya'daki savaş suçlularını yargılamak amacıyla oluşturulan özel uluslararası savaş suçları mahkemesine iade edilmesi durumunda mahkeme tarafından yargılanacak 44. Sırp savaş suçlusu sanığı olacak.

RADOVAN KARADZİÇ'İN KATILDIĞI SREBRENİÇA KATLİAMININ KRONOLOJİSİ

Srebreniça katliamına kadar olaylar şöyle gelişti:

NİSAN 1992 - Bosna-Hersek'te savaş başladı. Sırp ordusu doğuya doğru hızla ilerledi ve nüfusunun yüzde 75'ini Müslümanların oluşturduğu 36 bin nüfuslu Srebreniça'yı ele geçirdi. Birkaç ay sonra Boşnaklar kasabayı geri aldı.

OCAK-MART 1993 - Sırplar Boşnakların elindeki bölgelere karşı saldırıya geçti. Srebreniça ve Zepa, Sırpların elindeki bölgenin oldukça içlerinde, düşman birlikler tarafından kuşatılmış bölgeler haline geldi. Çevre bölgelerden kaçan Boşnakların göçü sonucu Srebreniça'nın nüfusu 60 bine çıktı. Su, gıda ve tıbbi malzeme kıtlığı başladı.

NİSAN 1993 - Birleşmiş Milletler, Srebreniça, Zepa ve Gorazde'yi, diğer 3 bölge ile birlikte BM koruması altındaki "güvenli bölge" ilan etti. BM Barış Gücü, bu bölgelere asker sevk etti ve Sırp saldırıları durdu. Ancak Srebreniça etrafındaki Sırp kuşatması devam etti ve sonraki 2 yıl içinde çok az sayıda insani yardım konvoyunun kasabaya girmesine izin verildi.

MART 1995 - Karaciç, Srebreniça ve Zepa'nın tamamen dış dünyadan koparılmasını emretti ve yardım konvoylarının bu kasabalara ulaşması engellendi.

9 TEMMUZ 1995 - Karaciç, Srebreniça'nın alınması emrini verdi. Sırplar kasabayı ele geçirmek için "Krivaya 95 Operasyonu"nu başlattı. Srebreniça'yı kuşatan Sırplar, BM Barış Gücü'ndeki Hollanda askerlerinin gözetleme mevzilerine saldırdı ve 30 kadar Hollanda askerini rehin aldı.

10 TEMMUZ 1995 - Sırp ordusu Srebreniça'ya top ateşine başladı. Hollanda güçleri Sırplara, sabaha kadar geri çekilmezlerle NATO'nun hava saldırısı düzenleyeceği tehdidinde bulundu.

11 TEMMUZ 1995 - NATO savaş uçakları Srebreniça etrafındaki Sırp tanklarını bombaladı. Sırp ordusu kasabaya bombardımana yeniden başlayacağı ve rehin Hollanda askerlerini öldüreceği tehdidinde bulundu. Aynı gün akşam Sırp Genelkurmay Başkanı Ratko Mladiç Srebreniça'ya girdi.

11-18 TEMMUZ 1995 - Aynı akşam 15 bin kadar Boşnak askeri ve sivil, dağları aşarak Srebreniça'yı terk etti. Birçok Boşnak bu sırada topçu ateşi ve keskin nişancı ateşiyle öldürüldü. Sırp askerleri yakalayabildiklerini de öldürdü. Srebreniça içindeki Sırp askerleri ise kadın ve çocukları ayırarak, otobüsler ve kamyonlarla Boşnakların elindeki bölgelere gönderdi. 16 yaş ile 70 yaş arasındaki yaklaşık 8 bin Boşnak erkek, depolara, okullara ve ambarlara dolduruldu ve kurşuna dizilerek toplu mezarlara gömüldü.