4 Haziran 2008 Çarşamba

@ Türkiye Ortadoğu'daki boşluğu dolduruyor...

Türkiye'nin aracılığı ile yapılan Suriye-İsrail görüşmeleri ve Lübnan mutabakatı, Batı'da ilgi çekmeyi sürdürüyor. Financial Times gazetesi, "Bölgesel oyuncular, Washington'un bıraktığı boşluğunu doldurmayı amaçlıyor" yorumunu yaptı. Gazete, "Türkiye'nin müdahalesi, önemli ve iki düşmanın, savaş yerine barışı konuşmalarını sağladı" diye yazdı.

Financial Times'in Ortadoğu Editörü Roula Khalaf imzası ile yayınlanan analizinde Bush Yönetiminin ikinci döneminin sonuna doğru gücünün zayıfladığı, Arap-İsrail barışının şansını "öldürdüğü" yolundaki görüşlerine dikkat çekerken, "Bölgesel oyuncular, Washington'un bıraktığı boşluğu doldurmayı amaçlıyor" başlığını kullandı.

Ortadoğu'da yaratılan siyasi boşluğun, bölgedeki önümüzdeki altı aylık dönemi her zamankinden daha oynak hale getirdiğini belirten gazete, Lübnan'da sağlanan mutabakat ve Türkiye'nin aracılığı ile Suriye ile İsrail arasında yapılan dolaylı görüşmelere işaret etti.

İngiliz gazetesi, Lübnan mutabakatının açıklandığı gün "Diğer bir bölgesel oyuncunun -bu defa Türkiye- Ortadoğu barış sürecine müdahale ederek İsrail ve Suriye'yi 2000'dan beri ilk barış görüşmelerine götürdüğünün ortaya çıktığı"nı belirterek, şöyle devam etti:

"Ankara, görüşmeleri lanse etmek için iki oyuncu ile olan yakın ilişkisinden yararlandı ve ABD'nin Suriye barış yolunun canlandırılmasına tam karşı çıkmasa da pek sıcak bakmamasına rağmen harekete geçti. ABD'nin yaklaşımı, Şam'ın bölgedeki haylaz davranışının ödül değil ceza hak ettiği yönündeydi. Türk müdahalesi ise önemlidir ve iki düşmanın, savaş yerine barışı konuşmalarını sağladı."

Aynı gün yapılan Lübnan mutabakatı ve Suriye-İsrail görüşmelerine ilişkin açıklamalarının bazı ilginç soru işaretlerini yarattığını kaydeden gazete, bunların ardından İsrail ile Hizbullah arasında yapılan tutuklu değişimini anımsatarak şunları yazdı:

"Bütün bunlar, ABD'nin Suriye ile pişirdiği ve Washington'un göründüğünden çok daha aktif olduğu anlamına gelecek gizli bir pazarlığın bir parçası mıdır? Veya iki girişimin zamanlaması, Ortadoğu'nun ABD'yi görmezlikten geldiği görüşünü güçlendiren bir tesadüftür müdür?"

Financial Times, Bush Yönetiminin bölgedeki sicili dikkate alınarak bölge oyuncularının, yeni ve daha çok işbirliğini yapacak bir Amerikan yönetimini beklerken zaman kazanmak amacıyla Ortadoğu'daki çok sayıda krizi dondurmaya çalışmış olabileceği yorumunu da yaptı.