17 Ağustos 2008 Pazar

@ Koç'un Kur'an toplantıları...

Ergenekon iddianamesi eklerindeki bir ayrıntı, işadamı Rahmi Koç Koç'un, Holding binasında ilginç bir toplantı düzenlediğini ortaya çıkardı. İşte toplantının ayrıntıları...

İlhan Selçuk'un da davet edildiği ve 7 Şubat 2008 tarihinde yapılan toplantıda Rahmi Koç ve katılımcıların 'beyin fırtınası' yaptıkları ortaya çıktı. Rahmi Koç, toplantı davetinde ise toplantının amacını ilginç cümlelerle açıkladı.
Ergenekon operasyonu kapsamında gözaltına alınanan ancak daha sonra serbest bırakılan Cumhuriyet Gazetesi İmtiyaz Sahibi İlhan Selçuk'tan Rahmi Koç'un düzenlediği ilginç bir toplantıyla ilgili davet ve belgeler ortaya çıktı.

KOÇ HOLDİNG'TE İLGİNÇ TOPLANTI

Rahmi Koç'un düzenlediği 7 Şubat 2008 tarihli toplantısına katılacaklar listesinin başında Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof.Dr. Hüseyin Atay yer alıyor. Toplantıya Hacettepe Üniversitesi'nden Prof.Dr. İoanna Kuçuradi, Koç Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Atilla Aşkar, Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Tosun Terzioğlu, Koç Üniversitesi'nden Prof. Dr Yavuz Alangoya, Rahmi Koç'un oğlu Ömer Koç, Ege Cansen ve işadamı Metin Fadıllıoğlu'nun katılacağı bildiriliyor. Ancak Rahmi Koç'un daha sonra gönderdiği yazıda toplantıya Ege Cansen'in katılamayacağı, Prof.Dr. Hüseyin Atay'ın oğlu Faruk Atay ile Prof. Dr. Memduh Karakullukçu'nun da toplantıya katılacağı bildirildi.

ANKARA'DA ÖĞLE YEMEĞİ

Rahmi Koç'un bu toplantı öncesinde 21 Ocak tarihinde Ankara'da öğle yemeğinde Prof. Dr Hüseyin Atay, oğlu Faruk Atay ve işadamı Metin Fadıllıoğlu ile biraraya geldiği ortaya çıktı. Koç, İlhan Selçuk'a gönderdiği yazıda öğle yemeğinden bahsettikten sonra "Memleketimizdeki son gelişmeler Şubat ayındaki toplantının önemini bariz şekilde arttırıyor" demesi dikkat çekti. Koç, İlhan Selçuk'a 21 Ocak'ta gönderdiği yazıyla birlikte ön hazırlık yapılması için Prof.Dr. Hüseyin Atay'ın 'Dinde Reform ve Atatürk'ten Kesitler' isimli kitabı ile Prof.Dr. İonna Kuçuradi'nin 'Laiklik ve İnsan Hakları' kitaplarını da Selçuk'a gönderdi.

KUR'AN'I ANLAMA TOPLANTISI

Rahmi Koç 10 Ocak tarihinde İlhan Selçuk'a gönderdiği davet mektubunda ise Prof.Dr. Hüseyin Atay'ın "Toplumdaki sorun 'Laikçilerle' 'Dincilerin' Mücadelesidir" başlıklı makalesini de gönderdiği görülüyor.

Koç İlhan Selçuk'a gönderdiği yazıda 7 Şubat'ta yapılacak toplantının amacını açıklarken ise "7 Şubat perşembe günü 16.00-18.00 arası Koç Holding'de yapacağımız görüşmeler ilmi olmayıp, tamamen Kur'an'ın ve dinimizin, bilen ve bilmeyenler tarafından yanlış tefsir edilmesinden dolayı ortaya çıkan belirsizliğin sarahate kavuşturulması fikriyle ilgilidir. Madem ki, İslam'a doğru bir kayış oluyor, bunun doğru anlaşılmasında, ona göre hareket edilmesinde fayda vardır. Diğer taraftan demokratik ve laik cumhuriyetimizin elden gitmemesi için gerekli tedbirlerin alınması, yapabileceğimiz ve yapamayacağımız noktaların ortaya konulması elzemdir. Velhasıl bu bir beyin fırtınası olacaktır ve ümit ediyorum bütün arkadaşlar görüşlerini eldivensiz olarak dile getireceklerdir" dediği gör üldü.

HÜSEYİN ATAY'A SORULAR

Rahmi Koç'un İlhan Selçuk'a gönderdiği notlar arasında ise işadamı Metin Fadıllıoğlu'nun Prof.Dr. Hüseyin Atay'a sorduğu sorular da yer alıyor. Toplantıda Prof.Dr. Hüseyin Atay'ın bu konudaki görüşlerini açıkladığı tahmin ediliyor. İşte Atay'a sorulan sorular:

"-Türkiye'nin kalkınmasında dincilerle laikçilerin barıştırılması bağlamında hangi yapılar kurulmasının öngörmektesiniz?

-Bu yapılar, evvelki dönemin aksine dindarlar yerine bu sefer laiklerin hayatını zorlaştırır mı?

-Laik sistemi, halen desteklemekte olduğunuz dini reformun gerçekleşmesi bir geçici ara yapı olarak mı görmektesiniz?"

ATAY'IN MAKALESİ

Prof.Dr. Hüseyin Atay'ın Koç Holding'teki toplantıda masaya yatırılan makalesinde şu tespitler yer alıyor:

"Çözüm, akıl ve Kur'andan sapmış, gelenekleri inanç haline getirmiş 'Dinci'lerle, laikliği bir tür alternatif bir din gibi anlayıp uygulayan, toplumu ve otoriyeti tümüyle tanrısızlaştırmayı gaye edinen laiklikten sapmış 'Laikçi'leri birbirleriyle barıştırmakta yatmaktadır."

SELÇUK'UN TOPLANTI YORUMU

Rahmi Koç'un düzenlediği toplantıya İlhan Selçuk'un 7 Şubat 2008 tarihinde katıldığı telefon dinlemeleri ile tespit edildi. Selçuk toplantı ile ilgili dinlemeye takılan bir telefon konuşmasında "Sonra, Ömer Koç var ya. O, aşağı kadar, arabaya kadar geldi, yemek, yemek istiyor, o da her halde zannediyorum çok yararlı olur. Ali ile Mustafa yok, sadece Ömer vardı. Ömer Koç vardı. Efendi bir çocuk, aklı başında, söylediği şeylere baktım gayet aklı başında şeyler söyledi. Yani aynı fikirleri paylaşıyoruz. Ama bilmiyorum, O Rahminin oğlu değil mi?" diye konuştuğu belirlendi.