5 Ağustos 2008 Salı

@ Yartılış inancını Ingiltere'ye müslümanlar soktu!

Evrim kuramı konusunda uzman biliminsanı, azılı ateist Richard Dawkins, Britanya’daki Müslümanları yaratılış kuramını ithal etmekle, öğretmenleri de ırkçı görünme korkusuyla itiraz etmemekle suçladı. Ünlü profesör şu çıkışı yaptı: “Sofu Müslümanların çoğu yaratılışçı. Okullar İslami ailelerin kendilerine öğrettiklerini arkadaşlarına anlatan çocuklarıyla dolup taşıyor. Öğretmenler, çocukların yetiştirildiği evdeki önyargılara saygı adına ses çıkarmıyor. Hükümet bir şey yapmıyor, çünkü çok kültürlülük ve bu çocukların geldiği farklı kültürlere saygı ihtiyacı konusunda fanatik.”

Oxford Üniversitesi’nin bilimlerin kamuoyunca anlaşılması kürsüsünden Tanrı Yanılsaması gibi çok satan kitaplara imza atmış Dawkins, hükümetin akıllı tasarım gibi kuramları evrimle ilgili görüşlerden biri olarak değerlendirip tartışılmasını kabul etmesinin bilimi tehdit ettiğini söyledi. “Hükümet, özellikle de Tony Blair döneminde, çocukların geleneksel dinleriyle yetiştirilmelerinin şahane bir şey olduğunu düşünüyor. Ben buna beyin yıkama derim” diye çatan profesör, şöyle devam etti: “Öğretmenler ırkçı sanılmaktan feci korkuyor. İslam’a karşı bir şey söylemek imkansız, söylerseniz ırkçı ya da İslamfobiklikle suçlanıyorsunuz.”

Dawkins, bir TV programı için 15 yaşındaki öğrencilerle sınıfta buluşmasının izlenimlerini de şöyle aktardı: “Bazılarının anlayışlarının önüne duvar örmesi karşısında şoke oldum. Karşı kanıt gösterdiğimde, ‘Benim kutsal kitabımda böyle söylüyor’ dediler. ‘Kanıtlar kutsal kitabının söylediğinin tersini gösteriyorsa bile kutsal kitaba mı uyarsın’ diye sorduğumda ‘Evet’ dediler. ‘Niye’ diye sordum, ‘Öyle yetiştirildik’ yanıtını verdiler.” Sınıflardaki bu tutumun dinci fanatiklere dayanak noktası sağladığını belirten profesör, “Hepimiz inanca saygıyla yetiştirildiğimizden, fanatiklerin üstüne atlayabileceği boşluk var. Bence hepimiz görüşlere saygı göstermezken, dine çok fazla saygı göstermek üzere yetiştirilmişiz” dedi. (Telegraph)