17 Mayıs 2008 Cumartesi

@ Kur'an dağıtan gazeteye uluslararası medya ödülü verildi

İslamofobinin yükselişte olduğu bir dönemde İslam'la ilgili yazı dizisi yayınlayan, ardından da okurlarına Kur'an-ı Kerim dağıtan Belçika'nın De Standaard Gazetesi 'uluslararası medya ödülü' kazandı. Birlikte yaşamanın önemine vurgu yapan gazete, yüzlerce basın kuruluşu arasından sıyrılarak 'okuyucuya ulaşmada en başarılı yollar' dalında birinciliği elde etti. Hıristiyan Demokrat eğilimli De Standaard'ı takdir eden Uluslararası Gazete Pazarlama Birliği (International Newspaper Marketing Association), bu yıl 'medya oscarı' için New York Times ve Wall Street Journal gibi dünya devleri yerine Belçika gazetesini tercih etti. Amerika'da toplanan jüri üyelerini en çok etkileyen unsur, gazetenin cesareti ve elde ettiği başarı oldu.

Avrupa'nın en kuvvetli ırkçı partilerinden Flaman Menfaati'nin 'anayurdu' olan Flaman bölgesinde yayın yapan gazete, önce 30 bin Kur'an dağıtmış, yoğun ilgi üzerine bu sayıyı 50 bine çıkarmıştı. Halkın gösterdiği büyük teveccüh, 'İslam'a yönelik muazzam bilgi açığı' olarak yorumlanmıştı.

Uluslararası Gazete Pazarlama Birliği (International Newspaper Marketing Association) tarafından her yıl dağıtılan 'medya oskarları' geçtiğimiz günlerde Amerika'nın Los Angeles şehrinde sahiplerini buldu. 34 ülkeden 200 gazeteyi geride bırakarak ödül kazanan De Standaard'ın Genel Yayın Yönetmeni Bart Sturtewagen, De Standaard gazetesi, okuyucularına İslam dini etrafındaki tartışmaları daha iyi anlayabilmeleri için geçen yıl 15 bölümlük bir yazı dizisi yayımlamıştı. Hıristiyan Demokrat eğilimli gazetenin ayrıca bedava Kur'an-ı Kerim dağıtması önce şaşkınlık ardından takdirle karşılandı. Kısa sürede 50 bin adet Kur'an-ı Kerim dağıtan gazete bu davranışından ötürü birincilikle ödüllendirildi. De Standaard'ın Genel Yayın Yönetmeni Bart Sturtewagen'a göre, günümüz dünyasında 'öteki' ile birlikte yaşama mecburiyetine rağmen taraflar birbirini yeterince tanımıyor. "Bu yüzden İncil dağıtmak yerine Kur'an dağıtmaya daha fazla ihtiyaç olduğunu düşündük" diyen Sturtewagen, "Batı dünyasında insanlar Müslümanların davranışlarını anlamakta bazen zorlanıyor. Bana göre birbirimizi daha iyi tanırsak, sorunlar derhal çözülüp, her şey kolayca yoluna girmeyecek. Örneğin aile içinde dahi, birbirini çok iyi tanıyan eşler arasında büyük sorunlar yaşanabiliyor. Tanımak, iyi geçinmek için tek başına yeterli değil, fakat bir ilk adım olması nedeniyle çok önemli. Tanımadan karşıdakinin neden seninle aynı fikirde olmadığını dahi anlayamazsın." değerlendirmesinde bulundu. De Standaard genel yayın yönetmeni, ayrıca ödülle birlikte diğer Batı basınının dikkatinin, dağıtılan Flamanca Kur'an'a çevrildiğini aktardı. Danimarka'dan bir gazetenin kendileriyle görüştüğü ve De Standaard'ın İslam dosyasını çok başarılı bularak benzer bir yazı dizisini yayına koymayı düşündüğü öğrenildi. Sturtewagen, "Yakında diğer Avrupa dillerinde de bedava Kur'an-ı Kerim dağıtılabilir." dedi.