7 Mayıs 2008 Çarşamba

@ Rehn: "AKP'nin şeriat yasasını savunmadığını sağır sultan bile biliyor"

CNN TÜRK'te Mithat Bereket'in sorularını yanıtlayanA B Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, demokratik laikliği desteklediklerini, bir partinin yanında olmadıklarını söyledi. Rehn, ''AKP'nin şeriat yasasını savunmadığını aslında sağır sultan bile biliyor'' , "Böyle bir çağda bunu herkes bilebilir. Yargının işini yapmasını bekleyeceğiz" dedi.

AB'nin, AB değerlerini ve hukukun üstünlüğünü desteklediğini söyleyen Rehn, "Türk demokrasisinin dur-kalk şeklinde yürümemesini istiyoruz; geçmiş yıllarda olduğu gibi. Daha fazla istikrar bekliyoruz. Daha fazla siyasi diyalog ve uzlaşı gerekiyor. Sivil toplum etkisi gerekiyor" ifasini kullandı.

Rehn, Mithat Bereket'in "Anayasa Mahkemesi eğer AKP'yi kapatma kararı alırsa, partinin kapatılmasını Türkiye'nin AB sürecini olusmuz etkiler mi?" sorusu üzerine, "Şimdi çok tahminlerde bulunmamak lazım. Varsayımlara bağlı düşünmemek lazım. Türk Anayasası'nın da maddelerine saygı duyulması gerekiyor" dedi.

Olli Rehn davayla ilgili endişeleri olduğunun altını çizerek, "Şüphesiz kaygılıyım. Ama ben her zaman hukukun üstünlüğüne ve demokratik ilkelere saygı duyulmasından yanayım" ifadesini kullandı.

Rehn, "Biz herhangi bir partinin yanındayız ya da değiliz diyemeyiz. Biz demokrasinin üstünlüğünü benimsiyoruz. Biz temel Avrupa değerlerini savunuyoruz, hukukun üstünlüğünü destekliyoruz. Biz herhangi bir partinin yanındayız diye birşey yok" şeklinde konuştu.

Rehn, "Biz demokratik laikliği destekliyoruz. Demokratik laiklik; bir toplum içinde uygulamalarda eşit hakların uygulanması, belli bir dine mensup olanların olmayanların inançlarına saygı göstermesi demek" dedi.

Rehn, Bereket'in "AB'nin demokrasi ve laiklikliği ayrı yerde gördüğü gibi bir algı olduğu" yönündeki sorusuna da, "Birlikte ilerleyen iki kavram. Bu yüzden altını çiziyorum" yanıtını verdi.

"Türkiye'de liberal laiklerle muhafazakar Müslümanlar arasında çatışma var" diyen AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Rehn, "Ben liberal laiklere bir de sivil toplumda aktif olarak görev alanlara daha çok güveniyorum. Demokratik laikliği savunacak olan onlardır ve yeni bir uzlaşı ruhunu destekleyecek olan olanlardır. AB üyeliği gibi önemli konularda toplumda mutabakat oluşması gerekiyor" açıklamasında bulundu.