28 Mayıs 2008 Çarşamba

@ Müslümanlaşan İngiltere, Piskoposu korkuttu!

İngiltere Rochester Piskoposu Michael Nezir Ali, birkaç gün önce yaptığı açıklamada, İngiliz Kilisesi’ni İngiliz Müslümanları Hıristiyanlaştırmak için yeterli çabayı göstermemekle suçladı. Michael’i açıklamasının Haziran’da York’da yapılacak Synod (Papaz Toplantısı) hemen öncesine rastlaması dikkat çekti. Synod’un amacıysa Müslümanları döndürmek için stratejiler belirlemek.

Daily Telegraph’ın haberine göre Pakistan kökenli Piskoposun ülkedeki Müslümanları, Hıristiyanlığa geçmeye ikna etmek için strateji belirlenmesi yolundaki çağrısının İngiltere Kilisesi'nde tartışma yarattı. Kilisenin ileri gelenleri ise gerek Synod’un gerekse Piskopos Michael’in açıklamalarını talihsizlik olarak niteleyerek, bu tür açıklamaların dinler arası diyaloga zarar verdiğine dikkat çekti.

Michael, dinler arası diyaloga “Yalan üzerine dürüst bir konuşma olmaz” diye karşı çıkıyor. Piskopos, geçen Ocak’ta, sayıları 2 milyonu bulan İngiliz Müslümanları suçlamış ve İngiltere’de, Müslüman olmayanların giremediği, “kurtarılmış bölgeler” olduğunu iddia etmişti. İddialar siyasi çevreler tarafından yalanlanmıştı. Papaz Michael, Müslüman okullarda “radikal İslam”ın öğretildiği iddiasına ve ülke dışından öğretmen getirilmemesi çağrısına cevap İçişleri Sekreteri Jacqui Smith’den geldi. Smith, Pakistan ve Bangladeş’e ziyaretlerinde Asyalı imam isteğini iletmişti.

Genel Synod, ya da Kilise Meclisi’nin bazı üyelerinin Michael’ın hezeyanlarını paylaştığı biliniyor. Michael, 2002’de Canterbury Piskoposluğu’nu az bir farkla Dr. Rowan Williams’a kaptırmıştı. Kilisedeki bu kesimler, İngiliz Müslümanların Hıristiyanlaştırılması için bir ajanda ve strateji belirlemek için Haziran’daki Synod’da kulis yapıyor. Synod üyesi Paul Eddy, Müslümanların, Hinduların, Sihlerin ve diğer başka dinden olanların döndürülmesi için bu hareketi destekliyor.

Eddy, diğer piskoposları kilisenin misyonerlik ruhuna uygun hareket etmediklerini söyleyerek eleştiriyor. Eddy’nin düşmanca tavrı sadece farklı dinlerden değil aynı kilisedeki piskoposlar tarafından da eleştiriliyor.

Uzmanlar, kiliseyi ikiye bölen tartışmanın temelinde İslam’ın 10 sene içerisinde dünyanın en büyük dini haline gelmesinin yattığına dikkat çekiyor.