31 Mayıs 2008 Cumartesi

@ Vatikan diyalog için mazeret çıkarıyor!

Vatikan'ın İslami İşlerden sorumlu danışmanı, yaptığı basirettsiz açıklamada Müslümanların Kurân-ı Kerim'e Allah'ın kelamı olarak inanmalarının ve Kurân için kapsamlı bir tefsirin bulunmayışının, İslam ile Mesihiyet arasındaki uzlaşmaya engel teşkil eden faktörlerden olduğunu söyledi.

Papa 16. Benedict'in İslami İşler Danışmanı Jahn Luis Touran, dün yaptığı açıklamada Müslüman liderlerin dini öğretiler adına yapılan şiddet eylemlerine karşı açık bir şekilde tavır koymalarını ve bu eylemleri kınamaları gerektiğini söyledi.

Touran, sözlerine şöyle devam etti: Müslüman alimler terör eylemlerini mahkum etmeli ve Kurân'da defalarca tekrarlanmış olan ''cihad'' farizasına karşı duruşlarını belirlemeli. Kurân'da geçen cihad kelimesi için çeşitli yorumlar yapılmış. Bu yorumlardan bazıları şiddet yanlısı, bazıları ise kutsaldır(!) Ama şu da bir gerçektir ki, Müslümanların çoğu, zorbacılık, savaş ve terör eylemlerini dini öğretilere dayandırmayı mahkum etmektedir.

Papa 16. Benedict'in İslami İşler Danışmanı, halihazırda dünyada Kurân-ı Kerim'e ait kapsamlı bir tefsirin bulunmadığını, onu okuyanın algılamasına göre çeşitli manalar çıkarıldığını savundu ve '' Müslümanların Kurân'ı Allah'ın kelamı olarak görmeleri insaflı değil. Zaten islam ile Mesihiyet arasındaki diyalogu da bu inanç tarzı engellemektedir'' diye konuştu.